Fatih Pense's Blog

Sakin Flaubert'ten Dersler

Sunday, October 21st, 2012

Flaubert, 5 yıl uğraşıp edebiyat tarihinde önemli yeri olan “Madam Bovary” romanının yazmış. Romanı tavsiye etmekle birlikte Flaubert’ten alınacak bir ders görüyorum. Demiş ki:-“Soyez réglé dans votre vie et ordinaire comme un bourgeois, afin d’être violent et original dans vos œuvres.”

Yani, (ingilizcesinden) çevirirsek: “Hayatında sıradan ve düzenli ol, böylece işinde şiddetli ve özgün olabilirsin.”

İnsanın içindeki heyecan arayışı, adrenalin bağımlığı, savaşma ve direnme duygusu, ilerleme tutkusu, tycoon oyunu psikolojisi, insanlara bungee jumping yaptıran şey vb… bu enerji insanın bir şeyler başarması, evrende bir iz bırakması için elzem. Yoksa çok mantıklı olacak, hiç risk almayacak, “Dur bakalım olanları inceleyip en iyi yolu seçeyim…” derken hayat geçecek. En güvenli ve mantıklı yollar da aynı sona çıkacak…

Ve tabii ki her şeyin fazlası zarar. Dengeyi düşünme derdinden münezzeh yaşayamıyoruz. İnsanoğlu düşük tansiyonla yüksek tansiyon arasında yaşaması gereken aciz bir varlık. Her sorunla karşılaşmamızı “sorunu fırsata çevirme” yeteneğimizi ortaya koyacağımız bir meydan okuma olarak görürsek, yandık. Her şeye rağmen; şeker, yağ yaktıktan sonra protein yakarak devam edemeyiz.

Dengeli ve sakin olmalıyız. Enerjimizi neye harcadığımızı sorgulamalıyız. Dünya tarihine geçecek bir işi yapabilmek için bile yeri geldiğinde sütünü içip vaktinde yatman gerekiyor.