Fatih Pense's Blog

Kurumsal Girişimciliğin Düşündürdükleri

Friday, November 11th, 2011

Eric Ries, Lean Startup kitabında bilimsel yönetimin girişimcilik için de uygulanabileceğini savunuyor. İster yeni kurulan küçük şirketler olsun, ister halihazırdaki büyük şirketler olsun, yönetimin inovasyona açık ve insanların yeteneklerini, gelişimlerini ve başarabileceklerini israf etmeyen bir hale gelebileceğini savunuyor.

Türkiye’de büyük firmaların “kurumsal girişimcilik” hakkında yaptığı etkinliklerin motivasyonunun sadece moda bir sözcük(buzzword) olan girişimciliği kullanmak ve dikkat çekmek olduğunu düşünüyorum. Maalesef.

Firmaların normal çalışanlarına yaklaşımı konusunda net ve iç rahatlatıcı bir ortam yokken kurumsal girişimcilikten bahsetmek… Bütün bu firmalar ”Lean Startup” kitabını okuyup, Eric Ries’a inanıp, bu metodolojinin sıkı takipçileri mi oldular? Veya ne oldu siz söyleyin?

Genel olarak öğrencilerin özgüveninin düşük olması(ayrı bir yazı konusu) firmaları yanıltabilir, veya firmaların tok satıcı olarak “görünmesi” öğrencileri yanıltabilir.

Şu gerçeğin her koşulda işlediğini düşünüyorum. Firmalar ne üretiyor olursa olsun, değerli çalışanlara da ”kazanılacak müşteri” gibi bakmak zorundalar. Halk arasında, haklı olarak oturmuş negatif bir önyargı var. Firmaların, çalışan ortamı hakkındaki imajları üzerine, çokça halkla ilişkiler(PR) çalışması yapmaları gerekiyor. Tabi ürünü düzelttikten sonra…