Fatih Pense's Blog

Öğrenmek Üzerine

Monday, January 14th, 2013

“Öğrenmek ağaç büyütmek gibidir.”

Hemen açıklayım:

-Çok stresli bir sürü işle uğraşıyorsanız yeni şeyler öğrenmek çok zordur. Toprakta boş alan gerekir.
-Kesinlikle zamana ihtiyacı vardır. Daha hızlı ve güçlü büyümesini sağlayabilirsiniz, belli bir dereceye kadar.
-Düzenli çalışmaya(oynamaya), tekrara ihtiyacı vardır. Ağacı özellikle fidanken uzun süre sulamazsanız kurur.
-İlkin daha zor ve günlük öğrenilen bilgi çok daha azdır. Bilgi arttıkça öğrenmenin hacmi de genişler. Büyük bir ağaçta yaprak çıkabilecek daha çok nokta vardır.
-Konunun alt dalları da kendi başına ağaç gibidir. Bir alana önce bir yaprak girer, sonra dal genişler zamanla…

“Müfredat aldatmacası”

Konuların öğrenilmesi birbirinden bağımsız olabilir. Öğrenmek zaman gerektirdiği için bir ağacın büyümesini beklemeden diğerini dikmek gerekebilir.

Bu üzerinde durulması gereken bir konu çünkü “müfredat” kavramı kurumlarda ve zihinlerde yerleşmiş bir kavram. Elinize bir kitap aldığınızda ilk konudan başlama isteği duyarsınız. “A konusunu tam bitireyim sonra da B konusunu tam bitiririm”. Halbuki beyin böyle çalışmayı sevmiyor. A konusunu da B konusunu da ara ara çalışmak(oynamak) aralarında bağlantı kurup anlamlarını güçlendirmek, bu süreci uzun zamana yaymak daha verimli oluyor.

“İşime yarayan huylar”

(Bir örnek üzerinden anlatayım: Rusça grameri ve elinde sapanıyla ben)

*Sınırlarını gör, büyük resmin neye benzediğini gör
-Tüm kuralların tüm detaylarını bilemezsin ancak neye benzediğini öğrenebilirsin. Bu beni rahatlatıyor ve psikolojik olarak hazır olmamı sağlıyor. Adeta bilgilerin geleceği yeri hazırlıyorum.

*Yaşayarak Tecrübe Et
-İtiraf edeyim, dil öğrenmek bu konuda daha kolay. Sadece gramer kitabı okuma, yeter. Sesli bir şeyler dinlemek. Dizi izlemek, okumak… Rusça elma kelimesini duyduğunda aklına bir elma resmi getirmek bile yeterli(resmin arkaplanında da moskova olacak).

Halbuki çoğu zaman sadece okumak ve izlemek, yaşayarak tecrübe etmeye engel olabilir!

*Etkileşime geçeceğin yolları, kanalları artırmaya çalış, sürekli araştır
-Sadece gramer kitabı okuma, internetteki tüm kitaplara bir göz at. Belki oyun oynayabilirsin. Belki bir arkadaşınla birlikte çalışmalısın. Belki güzel hazırlanmış gramer tablolarına bakmalısın. Belki kelime kartları kullanmalısın.

Günün içinde öğreneceğin şeyle ilgileneceğin bahaneler, oyunlar bul!

Biraz ondan biraz bundan derken bir de bakmışsınız ki…

*Eğlenceli olduğu şekilde devam et
Eğlence ve motivasyon en önemli nokta. İşini zevk alarak yapan bir insanı diğerlerinden hemen ayırt edebilirsiniz. Hatta eğlence o kadar önemlidir ki mantıksız davranışlar bile işin içine eğlence katmak amacıyla mazur görülebilir.

Ben Rusçaya nasıl bir zevk kattım? Bir dili çözmek, mısır hiyerogliflerini çözmek gibi, kriptolojik bir kilidi çözmek gibi zevk veriyor bana(mantıksız). Belki kursa gitsem çok daha hızlı, verimli öğreneceğim, orada istediğim yardımı göreceğim ve gitmiyorum(pek mantıklı sayılmaz). Ancak o zaman ne tadı kalır ki? (mantıklı)

Mantıksız da olsa çalışmaya devam etmiyor muyum?